петак, 4. новембар 2011.

Zimski režim

Mnogi ljudi najviše kukaju na kilograme nakon zime. Slave, zima, praznici, nekretanje, sve su to standardni izgovori za prejedanje i ležanje ispred televizora ili sedenje za kompjuterom. Ja sam, sasvim neočekiveno - je l' te, mimo sveta, te je meni baš predstojeći period uvek bio odličan za skidanje kilograma. Ja se na slavne kolače i pečenje baš nešto i ne ložim, više volim da šetam po zimi (nego na 40 stepeni kad ne mogu da dišem). Kao što sam nekoliko puta već rekla, volim zimski oštar vazduh i nije mi problem da se šetam ni kad je napolju minus (ako nije minus 20 ili slična nepogoda). Leti jedem sladolede, pijem gazirane sokove, pivo. Zimi pijem čajeve, a ponekad padne neko vino. Bolja opcija za onoga ko se pati sa kilogramima. E, sad, šta nam je prepreka? Leti imaš više mogućnosti. Možeš da ideš na plivanje i ostale aktivnosti bez straha od promene temperature. Sad, idi ti da plivaš, idi znoj se u nekoj vežbaonici, a onda izađi napolje. Ja sam negde čitala da je to sve mit i da opušteno možeš mokre glave izaći na vetar, da su priče o upali mozga bapske priče. Hm, važi, samo nikako ne bih na sebi da proveravam da li su babe bile u pravu.

Nego, šta je autorka ove brlje htela da kaže pre nego što se upustila u raspravu sa babama? A, da, zimski režim. Nešto me ove jeseni puklo po glavi, pa sam odlučila da će se ove zime u mom toplom domu jesti isključivo domaća, kuvana hrana.  Uprkos svim predrasudama, ja se domaće hrane ne bojim, ona je definitivno na listi saveznika u gubljenju kilograma, a u kvalitet i povoljno dejstvo na zdravlje ne sumnjam.

Kraljica zime 

Sarma.

Jedna stvar. Sarma. Ne. Goji. Ne krivite sarmu sa slava. Pitajte se koliko ste onih kolačića pojeli. Ali kolačići se ne računaju, je l' taaaako? To mi je kao kad neko kaže da se ugojio od roštiljanja i onih kotlića. Gluposti. Ali popijeno pivo uz roštilj? Hm. Naravno, ima ljudi koji pričaju o tome kako sarma ne valja bez kile masti i kile slanine. Ti ljudi ne shvataju sarmu. Treba ih nahraniti kobasicom i pivom. Kombinacija kiselog kupusa, mesa i pirinča. Zdravo i nenadjebivo.
Motanje sarme je posebno ludilo. Kad ste mlada kuvarica i tražite savete po guglu, to može iznebuha postati zabavnije nego što ste mislili.




Ovoj "Miri" svakako bolje ide motanje bolje nego meni, ja sam početnica. Svaka sarma različite veličine. Šta ćeš kad si smotan. 



Gotov produkt, zapečen:





Krajeve šerpe nisam izbrisala, oprostite sarmama što nisu pozirale kako valja. Bilo je pet ujutru (postispitni bioritam).

2. Muški kolač

Kad pitaš muškarca koje kolače najviše vole, oni već imaju vanredno duhovit odgovor. Ćufte. A-ha-ha-haa-ha. Znam da ste pukle od smeha. Užas. Ali, ti kolači i nisu loši za dijetu: 1. ako imate dobrog mesara i 2. ako su to ćufte u sosu, a ne one pržene u duuubokooom ulju. 




Najbolje je kad imaš domaći sos. Ja ga nisam imala kad sam spremala turu sa slike, sad imam. Velika razlika.

3. Jesti kašikom

Krompir čorba, paradajz čorba, bela čorba... Sve se preporučuje. Stvara osećaj sitosti, zdravo, ukusno. Ko sme da se buni, da čujem!?

4. Podvarak, pasulj, gulaš....

Za ovo opet nemam sliku, ali takođe je na listi preporučljivog. E sad, ako ti pojedeš onu kobasičetinu iz pasulja i misliš da si pojeo pasulj... Stidi se! 

5. Šunka i ajvar

Da, naravno. Birati manje masnu šunku, ne preterivati, ali nikako se ne sme izbaciti.
6. Turšija?

Uvek. Čemu služe posete roditeljima ako ne možeš 'ranu da im uzmeš. Zbog turšije obožavam zimu. Nije joj još vreme, ali, kako sam ažurna, trajaće ovaj tekst kol'ko i zima.

7. Peciva

Iskreno, dosadilo mi je da kupujem po pekarama. Kako sam krenula još ću i hleb peći. Shvatila sam da je zdravije da ja ispečem kifle, pa da ovaj moj ponese na posao nego da kupi kiflu usput. Dobro, nisam sad ispala ne znam kakva pametnica, to je sve sasvim poznato, ali ja nisam to do sada radila. Uvek sam mislila da je sve što uključuje petljanje oko testa nesnosna gnjavaža, ali nije.
Evo jedne jednostavne pite:



Ne, ovo nije proja. Umešaš brašno, malo ulja, 4 jaja, izmrveljenu fetu, pavlaku, saspeš u pleh i eto. Ako se neko zabrinuo kako sam ovo sve pojela, jedno parče je bilo za tri obroka. Strašno, ne možeš pojesti to čudo.

Takođe sam se bacila i na integralne zemičke. Evo linka, kako to internet kodeks nalaže: http://zena.blic.rs/recepti/Peciva_i_pite/6418/Integralne_zemicke Moja slika je malo drugačija, ali priznajte da imam muda što uopšte kačim ove čudne oblike koje nazivam specijalitetima.


8. Ostalo

Moram još jednom da se zahvalim Tini na jednom divnom receptu što mi 'nomad dade. Poklonimo se još jednom Tininoj divnoj medenoj pileĆini.


9. A smem li kolač? Jedan, maaaali.

Ej, to su stvarno najgluplje kalorije koje unosimo, gluplje i od alkohola. Ali, dobro, slatko dobro utiče na hormon gluposti kod žena, pa im pomaže da zaleče tugu, savladaju teeeešku deSPERiju, kao muškarcima alkohol. Ah, profesorka koja neguje stereotipe o muškarcima i ženama. C, c, c, c! Srećni ste vi što ste pobegli iz zemlje, sad vidite kome sve daju diplomu i ko vam sve može upropastiti dete. Ja više volim pivo nego čokoladu. Što se mene tiče, tu čokoladu mogu i da prestanu da proizvode.  Tja... Al, dobro... Može i poneki kolač.





Kao što na ovim slikama, naravno, NE možete videti (fotografija je moja tajna strast, što je jasno k'o dan), ovo je neki kolač sa petit keksom (petit keks je moja omiljena kora za kolače), grizom i šlagom. Hvala bogu što se neko dosetio i ovakvih brlja od recepata za talentovane poslastičare poput mene. Da je nešto moglo da se sjebe, verujem da bih ja uspela. Znači, nije moglo ništa da se sjebe, bezbedno je, probajte svi.

10. Nessssssss

Mama kupila novu mutilicu za nes, red je da vas poslužim. :)



Eto, znam da sam vas namučila čekanjem na novo parče moje genijalnosti, ali vredelo je, pošto se vaša multitalentovana profesorka, umetnica, kuvarica, laprdalo, domaćica svojski potrudila da se zapitate zašto niste heklali umesto što ste ovo čitali. Sirota trudnica se smara, pa joj valjda i nije toliko teško palo. Svuš, ili ja ili turske serije. 'Ajde sad. U novoj epizodi gledaćete mene kako krstim noge i duvanim, biće slika iz solarijuma, a možda vam i srednji prst uslikam. Nemojte mi zameriti sve je to samo sopstvenog svog fenomenalnog ja odraz i bitno je šta ja mislim, a ne vi. Bua-ha-ha.

Sad stvarno. Ne brinite se, nije mi ništa, drugarica me uputila na neki blog, ja bila luda i pročitala, pa sad još uvek trauma piči iz mene. Opisaću vam to kasnije, link iz pristojnosti neću proslediti. :)

19 коментара:

  1. Lajka,Lajka,nasa multi-praktik domacica...malo sam pod uticajem kafane,pa cu se javiti kasnije.Nema me onoliko koliko bi zeljela,iskreno,a jedan od razloga je taj sto je kuhinja i kafana,samo moja,ajmo reci,slatka tajna!

    ОдговориИзбриши
  2. Биће да су бабе знале за Термодинамичке принципе транспорта топлоте и енергије између два тела боље него ти назови научници који су лупили да можеш мокре главе на `ладноћу! Једна од физичких законитости је да сваки систем тежи уравнотежењу. Кад је површина (у даљем тексту "глава") топла а околина хладна, она одаје енергију (у даљем тексту "топлоту") не би ли се топлотно изједначили. Обрнуто је лети. И као што ваља ставити капу, или на неки други начин заштитити главу, лети тако је добро исту носити зими. Велику услугу размени топлоте чине влага и струјање ваздуха, дакле ветрић. У готово невероватној мери је поспешују. Дакле, нису промаја и хладноћа проблем сами по себи већ мокра глава, врат или руке на тој истој прохладној промаји (довољно је 1 м/с). Људско тело трпи, без проблема, промену од 2°C на сат времена! А ако ти је мокра глава и изађеш на минус напоље, ето белаја! Изразото нагло губљење топлоте и здравствени проблеми су ту. Иста ситуација се догађа лети када из климатизоване просторије људи изађу напоље. Разлика од десетак степени Целзијусове скале је веееооомааа велика... Толико о бабама. Ово им дајем скроз за право.

    Сарма... Ух. Већ сам и пре забалавио али могао бих и опет. Да ли гоји или не, нисам сигуран у све што ти рече. Прво месо. Млевено чисто свињско или мешано, свеједно. Свињско садржи масноћу, као у сланини, и у свом мишићном саставу. Пиринач. Лепи, једноставни, дивни угљени хидрати који се брзо сагоревају. Комшија је једно време ишао у теретану и сат времена пре тренинга је јео кувани пиринач у млеку са сувим грожђем. Грожђа тек по које зрно јер није волео пиринач. Трпео је зарад изгледа, јеби га... :) А све остало је већ ствар жеље. Моја мајка ту сарму увија као она са слике и свака јој је к`о песница! Никад нисмо јели сармице, већ само сарме!: ) Кува их у води са соком од пардајза и по којим парчетом сувог меса (које од милоште зовем "бомбонице"). Сланина није обавезна. Не запржава је и не ставља у рерну да се запече. И ја кад почнем да је једем са оном сувом пројом, не знам кад да станем. Биће да је трик и у количини, зар не? И још нешто. Ако немам за столом ништа што се може кашиком, боље да ни не седам за сто. Па макар то била и супа.

    Моје мишљење је да и физичка активност много утиче на нас зими. Колики проценат људи заиста воли да се прошета као ти, ја и моја малена, у сред зиме? (Мирко се родио крајем фебруара а ми смо у марту били у шетњи. Минус пичи али без ветра и ми уживамо.) Или, не дај боже, да оду на неки зимски одмор... А скијање не да топи салце него разбија!

    ОдговориИзбриши
  3. Nikad nisam razumela tu priču o toplom i hladnom. Meni je neprirodno da se menja temperatura, ali zar ne postoje oni "frikovi" što nakon saune idu u neki led?! Ima neka priča, ja je sad sasvim neverodostojno prenosim. Ne razumem u čemu je trik.

    Nije u sarmi problem meso. Meso uopšte ne goji, to su stvarno smešne priče. U sarmi imaš sve što ti treba, povrće, meso i pirinač. Problem je u tome što svi moramo da pojedemo malo hleba ili pire krompira uz sarmu. Dok je razumna količina, nije frka. Ali, nije frka ni povremeno pojesti čvarke, slaninu, pihtije... Sve je u umerenosti. Ono što htedoh reći je da sarmi dajem prednost u odnosu na svakojaka dijetalna čudsa što mašu iz biošpajza. Ne trba se sarme plašiti.

    ОдговориИзбриши
  4. Не дам ја на сарму, ма никако! Бранићу је до последње капи крви! :) У праву си, скроз. Она је добра, здрава и надасве укусна. И овде сам јео нешто слично. Али само по изгледу. Купус Немци киселе са сирећетом па то није то. Ем је прекисео, бар мени, ем је тврд. У пуњење не стављају ни пиринач ни бели лук већ само месо кратко издинстано на црном луку. Кад се то скува и запече буде веома тврда "кугла" меса увијена у жилав купус. Јеби га... не знају.

    Сауна... Био сам и тамо. Толико се угрејеш да можеш и у снег! После сауне иде туширање леденом водом. Прија ти тад. Сауна је ипак посебан случај. Као кад неко има повишену температуру па се тушира `ладном водом. Схваташ паралелу, надам се.

    ОдговориИзбриши
  5. Ja u saunu nikad nisam smela da odem, plašim se da ne počnem da se gušim tamo. :DDD

    ОдговориИзбриши
  6. Пази, јесте врло чудан трип али се после само пар минута потпуно навикнеш. Највише што сам успео да издржим је 15 минута. После тога... ма у `ладну воду, к`о ништа, веруј ми! :) И прија. Јебем ли му матер, прија!

    ОдговориИзбриши
  7. Sad sam rešila da se okušam u slanim rolatima, za vikend dolaze gosti, pa eto, videćemo kako će biti.

    ОдговориИзбриши
  8. I sta se dogodilo s rolatima? Ja taman ocekivala da cu da pronadjem neki zanimljiv, oproban recept.

    ОдговориИзбриши
  9. Завејало, а Лајка? Зимски режим сад баш добро дође, да нас греје изнутра. :) Прошле недеље сам правио ћуфте, хвала што си ме подсетила на њих. Нисам имао идеју шта ћу, па сам кренуо да претурам по глави шта ли је оно Лајка споменула и бам! Ћуфте! Човече, како ли сам их само заборавио... па сос... ма лизали смо и прсте и лонац.

    ОдговориИзбриши
  10. Hyp, pravila sam rolat, malo se raspao, ali sam ga zalepila. Imaš na mom fejsu sliku. Ako želiš, daću ti recept.

    Lomi, ja ćufte u sosu pravim barem dva puta mesečno. Neverovatno jednostavno se prave, a praktične su pošto možeš napraviti pun lonac, pa ih jesti tri dana.

    ОдговориИзбриши
  11. Само да те обавестим да се снег отопио, мало је "ојужило" али и да су јуче биле ћуфте на столу!

    ОдговориИзбриши
  12. Kod mene su ovih dana ćufte tu. Čekamo proleće, voćke i povrćke, pa se vraćamo receptima.

    ОдговориИзбриши
  13. Све је то лепо, него ајд` што Свушке, Хипатије и Тине нема код мене, али што их нема ни код тебе? Свушка сада мења пелене Свушкићу/Свушкици (не сећам се је л` дечак или девојчица...), то је донекле оправдава, али оне две? Где су бре?

    ОдговориИзбриши
  14. Za Hypi ću proveriti na fb-u živa li je, a za Tinu zaista ne znam.

    ОдговориИзбриши
  15. Hehe, evo me tu sam. Vremena nemam za internetisanje, svratim, procitam, ali ne stizem da pisem. Ali znajte da vas uvijek posmatram iz coska. I ja sam se zapitala sta je s Tinom :)

    ОдговориИзбриши
  16. Da, setila sam se, Svuška je rekla da je rodila Strahinju. :))))

    Tina bi zaista mogla da mahne.

    ОдговориИзбриши
  17. Умало да заборавим. Срећан рођендан! Све најбоље... ;)

    ОдговориИзбриши
  18. Hvala, Lomi. Ja sam bila odsutna nekoliko dana, srećan Uskrs i sve po redu.

    ОдговориИзбриши
  19. Знам да си одлучила да се више не појављујеш у кафани, и поштујем то. Видим да си и ову кухињу запарложила. Ипак, свратио сам да бих се похвалио. Јуче сам постао тата по други пут. Сад сам Мирков и Хеленин тата.

    Поздрав и све најбоље.

    ОдговориИзбриши