среда, 26. јануар 2011.

Hrana koja će mi biti saučesnik u topljenju masti

Potrebni su mi recepti koji će mi pomoći da zaličim na sebe. Sve što je dijetalno volEm. Samo mi je riba problem, ostalo može. :)
Priložiću sličice "dijetalne" hrane koju baš volim.




29 коментара:

  1. Mogao si da mi ostaviš i recept za neku tortu. :)

    ОдговориИзбриши
  2. http://www.covermagazin.com/potrosnja-kalorija.htm
    http://www.covermagazin.com/tablica-kalorija.htm
    http://www.covermagazin.com/indeks-tjelesne-mase.htm

    ОдговориИзбриши
  3. Pa, odlično.
    U tom slučaju, I TATA BI SINE (da smrša)...

    ОдговориИзбриши
  4. Postoji jedan recept koji nije baš krajnje niskokaloričan, ali nije ni prevelik "greh".

    Sos od pečuraka

    Potrebno je:

    - 1 glavica crnog luka
    - 500 grama šampinjona
    - 1 pavlaka
    - kašika senfa
    - supena kocka

    Priprema:

    Isečeni šampinjoni se izdinstaju na luku, doda se odokativna količina vode (što manje) i čeka se da šampinjoni omekšaju. Kad omekšaju, treba dodati supenu kocku i kašiku senfa. To se neko vreme krčka, treba mešati i paziti da ne zagori. Na kraju se doda cela pavlaka (onaj ko pazi na unos masti, može uzeti onu sa 12 posto m. masti). Još koji minutić se to krčka, a ad bude potpuno gusto, skine se sa ringle.

    Služi se uz različite vrste mesa, posebno dobro ide uz pileće ili ćureće belo meso. Može se pomešati i sa testeninama, probala sam i to, nije loše. :)

    Ćorba od pečuraka se pravi od istih sastojaka i na veoma sličan način.
    Razlike:

    1. pačurke se moraju potpuno sitno iseći
    2. treba više vode (znači, čorba, ne sos)


    Pečurke su korisne zato što:

    - imaju mali broj kalorija
    - bogate su vitaminima
    - imaju neka silna lekovita svojstva
    - pomažu u topljenju masti

    Opasnosti:

    - otrovne pečurke
    - one druge pečurke... one
    - treba paziti i na rok trajanja (kupiš i pripremiš što pre, brzo istekne rok)
    - jela sa pečurkama ne treba podgrevati

    Prijatno! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Brze poslastice u danima dijete:

    1. Pola banane iseckati i pomešati sa voćnim jogurtom sa niskim sadržajem masti, dodati cimet od gore.

    2. Skuvati puding od vanile, a pri ga skuvati sa mlekom od 1,6 posto masti i staviti kašiku šećera manje nego što piše u receptu. Izrendati jabuku i pomešati sa pudingom. Mmmmm! Naravno, pojesti samo jednu porciju tog dana (između doručka i ručka bi bilo najbolje).

    3. Naseckati svašta od voća (npr. u činiju za musli), običan jogurt od gore i malo cimeta. To dođe kao voćna salata.

    4. Povremeni, dva puta mesečno, može se pojesti palačinak sa džemom od kajsije.

    ОдговориИзбриши
  6. A, da napišem i po nekoliko stvari o hrani koja se nalazi na slikama.

    Šta se nalazi na prvoj slici? Šejk od čokolade, a preko je šlag. Toga nema kad se drži dijeta, logično... Ali... Čokoladno mleko može da prođe. Naravno, ne svakog dana po pola litre. Sve treba konzumirati umereno.

    Na drugoj slici je giros pita. To i nije skroz nezdravo. Pileće meso u girosu je veoma dobro, a i priprema se bez dodatne masnoće. Dobro je i ako je servirano u tortilji koja je pripremana na roštilju, takođe bez dodatne masnoće. Umesto pomfrita u tortilji treba da bude neka sveža salata (kupus je najbolje rešenje). Ne treba stavljati kalorične premaze poput "cacikija" (ne znam kako se piše ova reč) ili tartar-sosa.
    Pivo ne dolazi u obzir!

    Pita zeljanica... Hm! Eventualno sa sirom "Ella" i sa što manje masti... kore od heljdinog brašna... Ali, treba izbegavati!

    Tost sedvič može, ali ne ovakav kao na slici. Ako se u tost stave pileća prza, sveža salata, dijetalni namaz plus kari - onda je to prilično zdrava opcija. Naravno, ko voli, može da zagreje. Ja volim. :) Kad uz tost ide ceđena pomorandža, nema lepšeg načina da počne dan. :))))

    Pizza... Eh! Milanče pravi picu sa integralnim korama, ćurećim prsim i biljnim sirom... Uzmem mu griz uz film, ne usuđujem se više. To treba izbegavati kad se drži dijeta. Ako ne držiš dijetu, može, ali uz oprez. Mnogo masnog sira, testa i masnih salama nije zdravo, šećer, holesterol, trigliceridi, prEtisak... Poznato, naravno! :)

    ОдговориИзбриши
  7. http://www.fda.gov/food/labelingnutrition/consumerinformation/ucm078889.htm

    ОдговориИзбриши
  8. Ko nije gledao, neka obavezno pogleda: http://www.moviefone.com/movie/super-size-me/18570/video/super-size-me-trailer/1132266

    ОдговориИзбриши
  9. Posto vidim sliku neke pite sa spanatom, evo i jedne dijetalne varijante:
    Kupis prvo heljdine kore za pitu (ima ih u prodavnicama zdrave hrane, u Merkatoru sam videla, one su onako tamno braon i za dijetu su keva).
    Proprzis 3 cena protisnutog belog luka na malo maslinovog ulja i dodas 1 kasiku brasna (bolje nekog integralnog nego belog, mada je lepse s belim...). Malo mesati da se razbiju grudvice i u to dodati pola kg obarenog i iseckanog spanata, soli, susenog bio zacina (umesto vegete) i zaliti mlekom (suboticko Ella od 0,9% mlecne masti). Mleka po potrebi, 1-2 case, i mesati da ne zagori. Znaci, u stvari, kuvas spanat kao i obicno sto se radi.
    Na drugoj strani pomesas pola litre jogurta (najmanji procenat mlecne masti koji mozes da nadjes, ima mlekara Mladost sa 0,5% npr) i 2 cela jaja, dodas 1 kasiku ulja i osolis (morska so).
    U podmazanu tepsiju (onu veliku od sporeta) redjas na sledeci nacin:kora - premazes je smesom od jogurta - odgore kora - premazes spanatom, i tako naizmenicno dok imas materijala. Kad sve zavrsis, pitu iseces pre pecenja i tu gornju koru zalijes preostalom smesom od jogurta i jaja.
    Peci u rerni zagrejanoj na 200, jedno pola sata, dok ne porumeni.
    Prste da polizes.

    ОдговориИзбриши
  10. Jee, radi!!!
    Sad cu da stavim sve dijetalne recepte, sve sam ih otkucala, samo copy/paste. Nadam se da ce nesto posluziti ili bar dati neku ideju.

    ОдговориИзбриши
  11. PAPRIKA PUNJENA KROMPIROM
    10 – 12 babura izdubiti i oprati.
    1 kg krompira oguliti i izrendati (na srednje). Iseckati 1 glavicu luka. Luk proprziti na malo ulja, pa dodati krompir i dinstati oko 15 min. Pred kraj dodati zacine (persunov list, suseni bio zacin, morska so, biber, malo aleve paprika, a po zelji i sitnog nemasnog sira).
    Tom masom puniti babure, poredjati u podmascenu okruglu serpu (ili vatrostalnu ciniju), sabiti da se ne prevrnu. Sipati malo vode, tek da pokrije dno. Staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200 i peci dok ne porumene (bar pola sata). Pred kraj izvaditi i na svaku paprika staviti malo pavlake (opciono) pa vratiti jos koji minut u rernu.

    ОдговориИзбриши
  12. CORBICA OD POVRCA
    Kockicu margarina zagrejati i dodati 1 kasiku brasna i napraviti zaprsku (za potrebe dijete koristiti masl.ulje). Doliti vode. Staviti povrce: delice karfiola, rendanu ili seckanu sargarepu i zelen, malo Celera, svez oguljen i iseckan paradajz na komadice…
    Kad se to sve skuva, naliti tecnog kuvanog paradajza i zaciniti, pa kuvati jos malo.

    ОдговориИзбриши
  13. DIJETALNI PRELIV ZA INTEGRALNE SPAGETE
    U kipucu vodu staviti sojine ljuspice, posle 2 min ih ocediti.
    Na maslinovom ulju izdinstati 1 malu glavicu luka, 800 gr paradajz pelata (onaj paradajz iz konzerve), 1 kasika suvog bio zacina, kasicica origana, morske soli. Dinstati oko pola sata. Pred kraj dodati 3-4 cena protisnutog belog luka, bosiljka, ½ kasicice cilija u prahu, 2-3 kasike maslinovog ulja i dobro ocedjene sojine ljuspice. Promesati i kratko prokuvati. Ako bude pregusto, doliti jos malo kuvanog paradajza.
    Ovde sam napisala zacine koje sam ja stavljala, ali sve je stvar ukusa.

    ОдговориИзбриши
  14. CUSPAJZ OD TIKVICA
    Potrebno: 2-3 mlade tikvice, 1 mala glavica crnog luka, 1-2 cena belog luka, 75 gr feta sira, 1 vezica sveze mirodjije.
    Oprati tikvice i ako je kora lepa onda ih ne treba ljustiti. Iseci ih na kockice 2x2 cm. Na ulju i malo vode izdinstati seckani crni luk da postane staklast i dodati tikvice, poklopiti i dinstati na tihoj vatri 15-20 min (ne treba dolivati puno vode, mozda samo malo dok krene dinstanje, jer tikvice puste dosta vode). Tada staviti Vegetu (ili suseni bio zacin), protisnut beli luk i dinstati jos par minuta. Iseci feta sir na kockice (2x2cm) i dodati tikvicama. Na kraju dodati mirodjiju (oprati je i iseckati sitno ili prstima iscupkati). Ostaviti na vatri dok ne provri, promesati pazljivo.
    Ako tikvice puste previse vode, razmutiti malo 1 kasiku brasna u malo vode i time zgusnuti.
    Za potrebe dijete zameniti feta sir nekim drugim, manje masnim.

    ОдговориИзбриши
  15. RUCAK IZ KESE
    Kesa za pecenje je neizostavni deo svake dijete 
    Telece odreske posoliti sa obe strane.
    Mlade krompire oprati (ili mature oguliti pa preseci napola), 1 tikvicu iseci na krupnije komade, 1 glavicu crnog luka ocistiti pa iseci na cetvrtine, ocistiti i 1-2 sargarepe.
    Svo povrce zaciniti (morska so, mlevena ljuta paprika, malo bosiljka…sve po zelji) i dobro izmesati.
    Meso i povrce staviti u kesu za pecenje. Odgore zaliti sa par kasika maslinovog ulja. Kesu zatvoriti i na par mesta izbusiti cackalicom.
    Rernu zagrejati na 200. Kesu staviti u neki manji pleh. Peci oko 1h. Izvaditi iz rerne, kesu rascepiti i vratiti u rernu da se zapece odgore.
    Uz to, evo i predloga za dijetalnu salatu: iseci svez krastavac, malo posoliti morskom solju, zaciniti mirodjijom i uljem od bundeve i nemasnim jogurtom).

    ОдговориИзбриши
  16. KARAMELIZOVANI CRNI LUK (KAO PRILOG)
    Crni luk iseci na listice (polumesece). Za jednu osobu dovoljne su 2 glavice.
    Zagrejati malo maslinovog ulja i putera u tiganju, pa dodati luk. Mesati 10-ak min. Dodati 1 kasicicu soli i 1 kasicicu secera. Smanjiti vatru, pa uz mesanje dinstati jos 30-ak min (dok ne postane braonkast). Po potrebi dodati jos ulja. Na kraju dodati malo balzamskog sirceta (acceto balsamico), da dobije tamno braon boju i kiselost.

    ОдговориИзбриши
  17. Auuuu, Svuš, lepo bo'me. Za onu pitu sam i ja u glavi imala sličan recept. Šta misliš, koliko toga sme da se pojede? ČD
    Šta je kesa za pečenje? ČD

    Sledeći tekst posvećujem brokoliju. Tvoj preliv za špagete će ubrzo biti isproban. Javljam rezultate! ČD

    ОдговориИзбриши
  18. Pite smes da jedes dok ne puknes ČDČD
    Kesa za pecenje se kupuje u prodavnici tamo gde stoje aluminijumske folije i slicna sranjca. Mislim da ih proizvodi Fino. Dobijes 5 kesa i nekakvih tracica za zatvaranje. Stavis meso i povrce unutra, zacinis i eventualno malo ulja unutra, zavezes tom tracicom, izbusis cackalicom na par mesta, stavis kesu u neku tepsiju da ne stavljas direkt u rernu i peces tako, a pred kraj pecenja malo rascepis kesu da se zapece odgore. To je izum veka. Pogodno za dijetu, jer nista ne przis u ulju i mascuri, vise se onako u sopstvenim isparenjima skuva. Kupi kese, neces se pokajati :)

    A meni bi dobro doslo nekih recepata sa brokolijem, nista ne znam da smutim s njim.

    A sto se tice preliva, mozes umesto sojinih ljuspica dinstati na luku mleveno junece meso,ili telece jos bolje ako nadjes, to je dozvoljeno u dijetama, pa posle dodas sve ostalo po receptu. Bitno je da nije neka masna svinjetina.

    Moj favorit je cuspajz od tikvica, to pravim i sad kad nisam na dijeti :)

    ОдговориИзбриши
  19. Pravila bih ćušpajz, ali nema tikvica sad. :((( Ovo sa kesama je super. Sve bez masnoća, to se mora kupiti. Znam da može june da se jede, ali nisam neki mesojed.

    ОдговориИзбриши
  20. Dobro vece,domacice.Ajde,jeste da je malo kasno,ali samo da ti "gvirnem"u kuhinju..uuu,ali si je skockala.
    Lajka,ja cu kada stignem,iz one realne da svatim u ovu tvoju,virtualnu kuhinju,i pisem cega se sjetim,sta sam probala,cula od drugih,pa ti proberi...

    ОдговориИзбриши
  21. Jaoj sto imam jedan dobar recept za pitu sa slaninom i crvenim lukom, da se razbijes. Komsinica moja kaze da, kad bi otisla u zatvor i imala pravo na poslednji obrok po zelji, to bi odabrala. Ali nije za dijetu nikako, pa ne bih da ga stavljam da te ne provocira :)
    Super sto ce i Tina da pise recepte, imam utisak da vlada kuhinjom :)

    ОдговориИзбриши
  22. Stavi slobodno, neće me provocirati, ali bih mogla nekog drugog da nahranim time. Kuvaju se špagete, javiću ti kako su ispale. :D

    ОдговориИзбриши
  23. Preliv je prva liga, usvajam ga za stalno, bez obzira na to da li sam na dijeti ili ne. :)

    ОдговориИзбриши