понедељак, 31. јануар 2011.

Mali zeleni


Ne, ovo na slici nisu alge, a ni karfiol-mutant. Brokoli je! Možda i ne mami čežnjiv uzdah, ali ova povrćka je veoooma zdrava i dijetalna. Štaviše, spada u grupu povrćki koje imaju malo kalorija, ali ubrzavaju metabolizam i pomažu u trošenju kalorija. Zdravi sastojci su nenabrojivi, ovo malo zeleno čudo sadrži sve i svašta. Ali... Mnogo ljudi ne voli ukus ovog čuda. :) Kako ga pripremiti?! Ja znam za svega nekoliko fora.

1. Najmanje dopadljiv recept

Da bi zadržao sve svoje zdrave sastojke, termičku obradu brokolčeta treba svesti na minimum. Najlakše je prosto ga obariti. Dakle, ako vam ne smeta ukus samog brokolija, obarite ga, posolite, dodajte sitno iseckan beli luk na kraju i služite ga uz nemasno meso. Ako je to previše strašno, dodajte pavlaku sa 12 posto masti ili Ella sir.



2. Čorbica

Prokuvati šargarepu i brokoli, roknuti sve u blender. Kad se dobije kaša, smućkati to sa vodom, pa na ringlu, začini, malo pavlake i eto čorbice. :)



3. Brokoli - sos

I ovo je potpuno jednostavno. Brokoli se obari i usitni. Dok se brokoli brčka na ringli, pripremi se bešamel, s tim da treba paziti na količinu brašna, a bilo bi dobro i koristiti mleko sa nižim procentom mlečne masti. Kad bešamel dobije izgled fine pomade, unutra se strpa zeleno zlo. Tako pripremljen sos fino ide uz pileće i ćureće belo meso.



4. Musaka

Brokoli se, naravno, obari. Juneće mleveno se, naravno, izdinsta sa lukom, sve sa začinima dok ne bude skroz pripremljeno. Jaje se umuti sa... Ella sirom. Red broklija, red mesa, red brokolija, red mesa... Kad se materijal potroši, dolazi umućeno jaje sa sirom kojim se polije sve ono naređano. Rerna na 200, vadi se čim se zapeče da bi se izbegla... Šta? Preduga termička obrada.



5. Linija manjeg otpora

Ako baš, baš, baš ne volite brokoli, postoji i linija manjeg otpora. Sasvim se sitno isecka, a isecka se i paprika, doda se malo kukuruza i graška i sve se to zajedno kuva neko vreme sa začinima. Kad se skuva, uzmeš pavlaku i izmešaš sa svim tim. Na kraju uzmeš tortilju i filuješ je dobijenom poslasticom. :)


  A, evo još nečega:

 http://www.zdravahrana.com/recepti/vegetarijanski-recepti/brokoli-u-slatkom-sosu-od-belog-luka.html

24 коментара:

  1. Ili najbze,doduse,jedem samo ja,skuvas onu supu iz kesice,od brokolija,kao gusta corba,pa onda samo onaj obaren brokoli stavis u to,pa se "sladis"..ne volEm brokoli,a ni moja mala familija,ali kad me "drmne"zdrava hrana,jednom ,dvaput godisnje ga stavim na astal,cisto da si "operem"obraz!

    ОдговориИзбриши
  2. Lajka,ma bas dobro sto "otvori"ovu kuhinju,da si dam "oduska "ponekad-kao recimo,kada mrasvim,prvo,ali prvo mi odu "mlijecne zlijezde"u gornjem trapu,ili ti prevedeno ostanem bez "cicki"..uuuuuuu...i upadnu obrazi,a ona nesreca poljepljena po butkama(sa unutrasnje strane)mi se samo smijeska...
    I opet pazim na izrazavanje,jer ipak ovde svraca i muskog svijeta!

    ОдговориИзбриши
  3. Sestro slatka,sta ti je sa ovim vremenom?Tako i zadnji put,ja dobro vece,a vrijeme tri popodne,a?

    ОдговориИзбриши
  4. E, pa i to je fina ideja za čorbicu, može brokoli naravno da se turi i u neka druga jela sa povrćem. Može i u lazanje. A recepte sa dijetalnim lazanjama i sličnim forama stavljam sledeći put. :) E, sad, svi se gojimo različito, meni se sve nataloži na jednom delu iznad kukova, ne znam kako da objasnim gde je to. ČD Gojim se i u licu, što se može videti na ovoj slici, jerbo baš imam obraščiće. Otići ću do podešavanja, živo me zanima zašto ovaj sat ludi. ČD

    ОдговориИзбриши
  5. Средиал си време а сад иди у "Comments" -> "Spam" и тамо би требало да нађеш и мој коментар... ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Ahaha, "zeleno zlo" :)))) Ja ga nesto zaobilazim u sirokom luku, kad ga vidim na tezgi bezim kao da ce me ujesti. Em mi je ukus nekako gadnjikav, em ne znam kako bih mu "doakala", kako da ga spremam. Evo sad imam par opcija, najbolja mi se cini ona varijanta u besamelu. Ali da je zdrav, to znam.

    ОдговориИзбриши
  7. Evo onog recepta za pitu sto dugujem. Recept je sa neta, pod originalnim imenom "Pompos" (rekose da je madjarski). Ali posto mi rec "pompos" nista ne znaci, ja sam je kreativno nazvala
    "Pita sa slaninom i crvenim lukom" :)

    3 srednja krompira ocistiti, iseci na kockice i u blago posoljenoj vodi obariti. Ocediti i izgnjeciti kao za pire.
    U 250 ml mlake vode otopiti 1 svez kvasac i 1 kasicicu secera. Umesiti testo: 500 gr brasna, rastopljen kvasac u vodi, izgnjecen krompir i 1-2 kasicice soli. Staviti testo u pouljenu posudu, prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 1h da naraste.
    Kad je testo naraslo, staviti ga u pouljenu tepsiju (veliki pleh od rerne), navlazenim prstima ga razvuci po tepsiji (jer ce biti pomalo lepljivo) i malo izbockati viljuskom.
    Zagrejati rernu na 180-200 C. Staviti testo u rernu na 5 min, samo da se malo uhvati korica. Izvaditi i namazati odgore pavlakom (400 ml pavlake pomesati sa 2-3 cena protisnutog belog luka). Preko pavlake redjati iseckanu slaninu (300-400 gr dimljene mesnate slanine ili kombinacija slanine i seckane sunkarice). Na slaninu rasporediti crveni luk ( 2-3 glavice crvenog luka seckanog na rebarca). Na to narendati 200-250 gr kackavalja.
    Vratiti u rernu da se ispece dok sir ne porumeni.
    *ovo ne praviti u periodima drzanja dijete :))

    ОдговориИзбриши
  8. I jos nesto da dodam: drago mi je sto je preliv uspeo i sto vam se svideo. Uz integralne ili heljdine spagete i ovaj preliv, rucak moze da lici na normalan :)
    Ni heljdine spagete nisu tako lose. Kad ih probas same, samo obarene bez icega, ogavne su. Ali sa prelivom fercera.

    ОдговориИзбриши
  9. Ajooooj, Svuš, nisam ljubitelj slanine, ali ovo neverovatno moćno zvuči. Svušice, svaka čast na receptima! Pošto nisi na dijeti, možeš dodati parmezan u bešamel, u tom slučaju je još ukusnije.

    ОдговориИзбриши
  10. Ja sam internet-kuvarica. Kad ostanem bez ideja, onda rondam po netu, pa pravim sta mi se ucini zgodno. Doduse, par puta je bilo zescih zajeba, letelo u kantu sve komplet. Ne mozes da verujes kako zene umeju da budu pogane, pa lazu u receptima, ne napisu sve sastojke, ili stave sliku koja te navuce a nema sanse da i tebi ispadne tako. Ali neki recepti (kao npr ovaj) su mi u trajnoj upotrebi.
    Jednom sam pravila neke pogacice od integralnog brasna o koje smo lomili zube koliko su bile tvrde. Jbg, vise srece drugi put. Secam se i nekih ogavnih blatnjavih mafina sa borovnicama, ne moz' sazvakati koliko su bili lepljivi :))
    Ih, bilo je promasaja svakakvih :)) Ali za "pompos" garantujem potpuno :)

    ОдговориИзбриши
  11. O, gospode, ne mogu da skapiram zašto bi neko stavio recept i sliku, a da ne stavi sve sastojke?! :S Je l' to ona fora "ja umem, a ti n'umeš, ja sam strašna kuvarica, a ti si kerov q"?!?! Kad smo već ušle u te priče o ženskoj ćudi, nikad mi nije bilo jasno zašto žene lažu za kilažu. Ono, kaže ti da ima 55 kila, a iz aviona vidiš da to nije tačno, pošto ribe njene visine (koje imaju 60 kg), izgledaju k'o da imaju 10 kila manje od nje. Stvarno ponekad poverujem u to da smo dobrano opičene. Obožavam da odem u frizeraj! Kakvih se tamo priča čovek nasluša! Ubeđena sam da bi pola muškaraca dupe dalo da provede dan tamo, nisu svesni šta bi sve saznali o ženskoj ćudi i stvarima koje samo ženi mogu na um pasti. Ćaknuta bića! ČD ČD ČD

    ОдговориИзбриши
  12. Е немаш појма колико ме мрзи да поново куцам коментар... Али ајд` овај пут и нећу више :)

    Рекох да крем-пасиране супе не могу да смислим! Све остало још ђене-ђене али то, јок! Никад! И да не буде да хејтујем без везе ево нешто једноставно.

    Запечени карфиол (вероватно може и броколи, не знам...)

    Карфиол поделиш на цветове, скуваш их у лагано посољеној води али да се не распадну већ онако, да одрже "фигуру." Оцеди их па у ватросталну посуду. Насецкај ситно чен, два белог лука и поспи по карфиолу. Побибери, може по жељи и неки зачин, типа "Ц" или неке друге миришљаве траве. Умути јаје са павлаком, прелиј и у рерну и кад порумени, а то буе брзо, пријатно ти било!

    ОдговориИзбриши
  13. E, odlično, posebno cenim muški doprinos u "kuhinji". :D :D :D Samo psssst, da mi se žene ne naljute. Zaista nije bilo ničeg u spamu, proveravala sam 2-3 puta. :(((

    ОдговориИзбриши
  14. Добро де, нема везе... Да ти покажем колико се не љутим ево ти још један.

    Пилећа џигерица са печуркама (најбоља је буковача... тако добро мирише да је то... ух!)

    Пола киле џигерице исецкај на крупније комаде, помешај са пола киле сецканих печурака, главицом ценог лука, посоли и побибери. Може опет и онај "Ц", наравно. Све ово преспи у благо науљену ватросталну посуду па прелиј са павлаком коју си умутила са мало уља. Затвори посуду, а ако нема поклопац може и алуминијумска фолија па у рерну. И за неких 40так минута, на 180 степени, ручак је готов.

    Немам појма колико је ово дијетално али ја волим ова "брза" јела. Свашта нешто укусно потрпаш а не захтева вишу школу кулинарства.

    ОдговориИзбриши
  15. Него, хоћу ли сваки пут морати да укуцавам ова чудна слова због провере веродостојности, а?

    ОдговориИзбриши
  16. Evo ti jedna brza poslastica-babnane sa cimetom
    3 banane
    1 ili 2 kesice cimeta-koliko ga volis staviti
    malteks(prirodni zasladjivac)
    100g.tucanog pecenog ljesnaka
    Oljustene banane malo proprziti,vise zagrijati na tiganju.Preliti ih malteskom koji mozes kupiti u prodavnicama zdrave hrane.Posuti cimetom i mrvljenim pecenim ljesnakom.

    ОдговориИзбриши
  17. Hvala, hvala! Njamnjam recepti. Hm, nema džigerica nešto mnogo kalorija, ali ima holesterola. S tim moram da pazim, jerbo Milan ima "masniju" krv. :) U svakom slučaju, to mora biti ukusno, džigerica + bukovača - nema tu promašaja. Još kad se uzme u obzir da sam uvak kuburila sa gvožđem... Kad sam bila tinejdžerka, nisam htela da jedem ništa što valja, a krvna slika mi je bila grozna. Kad je mama otišla, ćale je imao strašnih problema sa mnom. Jednom je čak zaključao u sobu i rekao da neću izaći dok ne pojedem džigericu, spanać i cveklu! ČD ČD ČD Kako sam samo gorko plakala, kao da imam dve godine! Sad sve to volim.

    Tinin recept jeste energetska bomba, ali ne bi trebalo da se lepi ako se pojede za doručak. Štaviše, mislim da je savršen izbor za doručak (pogotovo zato što ja idem na trening sat vremena posle doručka). Izuzetno zdravo (banana, lešnik, cimet - to je sve odlično), a daje dosta energije. :) Samo treba paziti na ulje, tj. staviti ga sasvim, sasvim malo. :)

    Nisam znala da svaki put ukucavate verifikacioni kod. Sad ćEM pogledam. :)))

    ОдговориИзбриши
  18. Javite mi da li vam i dalje traži da kucate "čudna slova". :)))

    ОдговориИзбриши
  19. Lajka,evo od mene dva recepta.Prvi sam probala(pravila),ukusno je,moze kao prilog mnogim jelima- Sampinjoni sa sunkom
    12 velikih sampinjona
    100 g.maslaca
    100 g.seckane praske sunke(ili koju volis)
    100 g.krem sira
    svez persun,biber,so
    Sampinjonima odstrani drske,pa ih naopako slozi na podmazan pleh.Pomijesaj sitno sijeckanu sunku,krem sir,maslac,malo persuna i bibera.Zaciniti solju po ukusu.Masom napuniti sampinjone i peci u rerni desetak minuta na 180 stepeni.Posluziti toplo.
    Drugo je Vegetarijanska lazanja(to jos nisam pravila ali mi se cini ukusno)
    500 g.kupovnih kora za lazanje(mekse)
    besamel sos
    400 g.mocarele
    2 crvrne svijeze paprike
    1 veci plavi patlidzan
    2 tikvice
    3 paradajza
    400 g.paradajz pelata

    origano,so,biber,muskatni orascic
    Povrce sitno isjeckati i obariti pa na podmazan pleh slagati red tijesta,red povrca sa paradajz pelatom,red besamela sa mocarelom i muskatnim orahom,i tako opet,a na vrhu je uvijek besamel.Peci u rerni 35 min.na 180 stepeni.
    Swoosh,ako si pravila onu pitu sa slaninom i lukom,javi.Mislim da to i 'ladno pivo,ubija!

    ОдговориИзбриши
  20. Lajka,nema vise cudnih slova...pozdrav

    ОдговориИзбриши
  21. Hvala, Tinče, priložiću ja od nedelje neke recete sa vegeterijanskim lazanjama i sličnim glupostima. :)

    ОдговориИзбриши
  22. Tina, pravila sam pitu sa slaninom i lukom nebrojeno puta, nama svima je hit! Testo bude slicno onom malo debljem testu za picu, a odgore sve bogato i socno.

    Ovde cu da turam samo proverene recepte.

    Za vikend svratim kod neke kevine drugarice i udavim se u lenjoj piti sa jabukama. Pojela sam dva parceta i uzela recept, bilo me sramota da jedem kao iz Bijafre :) I izdiktira mi zena recept iz glave, mere sve na solje i kasike, to najvise volim. Juce odmah pohitam po jabuke, ne budem lenja, opravim pitu a ona...testo lose, kao debela zilava palacinka, njesra. Posle skontam da nema nikakvog ulja ili margarina, ali jbg nisam se udubljivala dok sam pravila. Valjda zaboravila da mi nabroji sve sastojke. E sto sam bila besna. Pa ako neka od vas ima proveren recept za lenju pitu, bilo bi super. Trazila sam po netu, ima ih puno, ali nesto nisam raspolozena za jos malo isprobavanja naslepo :)

    ОдговориИзбриши