среда, 9. фебруар 2011.

Hrana bez nervnog sistema

Nisam vegeterijanac, ali bih bez problema mogla da postanem. Zagovornici ishrane po krvnim grupama kažu da sam mesožder. Nisam. Kad pomislim da ljudi jedu krvave bifteke, mozgove, srce, uhvati me blaga mučnina. Na moju veliku štetu, najviše volim prerađevine: viršle, paštete, pileća ili ćureća prsa itd. Ili jedem mleveno meso, pa nekako i nemam utisak da je to meso. Nikad nisam mogla da pojedem deo pečenog pileta ili nekog pečenja. Vidi se da je to bilo živo. Sad bi neko rekao da bi mene ajkule, vuci i medvedi proždrali bez razmišljanja, sažaljenja blabla. Da, znam, lanac ishrane. Šta ćeš! Nekada je prosto teško ostati imun na neki lep pogled.






Setila sam se jednog izleta sa tatom u Bosni. Bili smo kod neke rodbine, nešto se slavilo. U blizini je bilo divno čupavo jagnjence, naravno, pitala sam ćaleta otkud jagnje tu. Znate odgovor. Jagnje je bilo za večeru. Jadno čupavče! :(  Neki vegeterijanci jedu ribu. Kažu da riba nema tako složen nervni sistem, pa im tako lakše. Hm, ispada da je doživljavaju kao biljku. Možda im ta činjenica leči ispečenu savest. :D Kako god... Sada ću ostaviti nekoliko vegeterijanskih recepata, ne zato što sam vegeterijanac, već zato što volim povrće, soju itd.

1. Vegeterijanska lazanja 1






Lazanje, kao i sve druge testenine, mogu ići uz sve i svašta (čak i uz slatko, verujem). Pošto obožavam pitu sa spanaćem, lazanja sa spanaćem je takođe odličan izbor. Kako ja to spremim? Kupim manje pakovanje kora, smrznuti spanać, 1 Ella sir, mleko, brašno, ulje, začini i beli luk. Spanać pripremim sa malo ulja, belim lukom i stavim malo mleka. Fino ga posolim jer ga nakon toga mešam sa Ella sirom, koji i nije nešto slan, Dakle, spanać sa Ella sirom je jedan fil. Drugi fil je prosto bešamel. Ostatak postupka je isti kao pri pripremi obične lazanje bolonjez, samo što je bez mesa. Sitnica! :D

2. Vegetarijanska lazanja 2







Ovo je opet lazanja sa povrćem, postupak je potpuno isti, samo što ovog puta ide mešano povrće. Svako zna šta mu od povrća najviše odgovara, pa može prilagoditi recept sebi. Evo šta ja volim. Volim da iseckam brokoli i šrgarepu, a da tome dodam kukuruz i grašak. Fino dinstam to povrće sa paradajz-pireom. Veoma je važno dodati prave začine, a ja uvek dodajem vegetu, đumbir, kari, čili i mirođiju. Ponekad dodam još nešto, ali bez toga - ništa. :D Naravno, s druge strane se pripremi bešamel, pa se ređa. Podmazan pleh, kora, fil, kora, bešamel... Na kraju u zagrejanu rernu na 20 minuta.

3. Vegeterijanska musaka


Ovo je prosto. Krompir se iseče na kolutove i obari u posoljenoj vodi. Šampinjoni se izdinstaju na luku, doda im se kari. Uzme se vatrostalna činija, pa - red krompir, red šampinjoni. Na kraju se preko toga pospe jaje umućemo sa Ella sirom i sa malo mleka. Neće ispasti kao na slici, ali mož' se jede. :D

4. Sojini odresci



Ovde nema mnogo filozofije, a recept za ove lepe odreske imate na kulinarki. :))) Znači, prosto je. Odresci se skuvaju, pa pohuju. Mogu se jesti i samo obareni, ali nije neki ukus. Mogu se maaalo i propržiti. Pohovani su najkaloričnija varijanta, ali veoma ukusna. Uz njih mogu ići svakakve vrste preliva za meso. Predlažem onaj sa pečurkama koji sam ostavila u prvom tekstu. :D   Dinstaju se šampinjoni, doda se voda (ne mnogo), supena kocka i poveća supena kašika senfa.  Na kraju se stavi pavlaka i čeka se da se zgusne. :)

Za danas - dosta! :)

7 коментара:

  1. Odlicno, ja obozavam bezmesna jela :) Iz istih razloga kao i ti - vise mi prijaju. Ali samo iz jednog razloga ne bih mogla biti vegeterijanac: SLANINICA!!!
    One prve lazanje me najvise mame :)I sojini odresci su isto super, samo se moraju dobro iscediti kad se skuvaju, pre pohovanja. Lepo ih viljuskom izgnjaviti. Ma, soja je super u svakom obliku - hoces ljuspice, komadice za neki paprikas, odreske za pohovanje, sve fercera.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš sam sinoć gledala onaj film sa Klunijem i Dejmonom (Syriana). Dobra mi je fora kad sinčić kaže kevi da hoće da jede prženu slaninu za doručak. Ona mu kaže da je ima u tanjiru. Mali onda kaže da hoće pravu slaninu, na šta mu keva odgovori da je to prava slanina, samo od soje. :D :D :D
    Svušice, ti si prava Vojvođanka. Meni je dobra ona hrskava pržena slanina. Svežu ne jedem uopšte. Ali, pržena je mamara. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Šta može? Slaninica, vegeterijanska lazanja ili ovaj zeka sa slike? :D :D :D

    ОдговориИзбриши
  4. Ма све бре може! :) Да није тако не би ја кубурио са килограмима...

    ОдговориИзбриши
  5. Šta da ti kažem, Lomi, solidariši se. Meni je, po slobodnoj proceni ostalo desetak kilograma (mada, čovek ne bi rekao zahvaljujući kostituciji), ali mora se. Biće ti lakše da se sagneš kad budeš kupao i presvlačio Mirka. :P

    ОдговориИзбриши
  6. Kada sam bio mali, moj ćale je često kupovao pileća srca. To, kad se ispži... leleee što je dobro. 'Vata me nostalgija...

    ОдговориИзбриши